Häckväxter – Snabbväxande och Omväxlade

Det finns en stor variation vad gäller häckväxter och de kan enligt mig delas in i tre sorter, lövhäckar, blommande häckar och barrhäckar. Alla tre sorter har vitt skilda egenskaper som vi ska snudda vid i denna artikel.


Thomas Wolff – 2012

Blommande häckar

I denna kategori tänker jag på något som de flesta av oss starkt förknippar med den svenska sommaren, jag skriver så klart om Syrenen. Stora buskar som har många större klasar med väldoftande blommor, och fjärilar fullkomligt älskar dem(förståeligt!). Syrener finns naturligt i ett par olika färger och trivs bäst i soliga lägen i väldränerad näringsrik jord. Förutom Syrener så används dessutom Häggmispel som ger sken av att hela busken blommar, den trivs till skillnad från Syrener i fuktig och sur jord men den klarar sig även i näringsfattig och kalkrik jord. Den klarar sig både i soliga lägen och i halvskugga.

Lövhäckar

De lövhäckarna som planteras mest är helt klart Bokhäckar, dessa är till stor fördel när man vill ha ett robust insynsskydd året runt eftersom de inte tappar sina löv förutom vid extrem kyla eller vindar. Bokhäckar finns det tre sorter av, den vanliga boken, blodboken och avenbok. Mellan boken och blodboken är det inte mycket mer än färgen som skiljer dem åt, avenboken är det dock större skillnad på. Den största fördelen med avenboken är att den är ytterst lättskött och anpassar sig bra till de flesta miljöer. Sist men inte att förglömma bland häckväxterna är den vintergröna ligustern som har små gröna blad och är lättskött den med.

Barrhäckar

Här återfinns de mycket populära Thujorna, som kommer i två sorter Thuja Brabant och Thuja Smaragd, dessa skiljer sig precis som bokarna inte så mycket åt förutom i färg och form. Brabanten passar perfekt att formklippa i fyrkantiga former då den naturligt är lite fyrkantig, medan Smaragden är mer rund i sin form och passar utmärkt till att formklippas runt.

Det finns många fler sorters häckar och möjligheterna verkar nästintill oändliga när man ska plantera dessa, vad gäller att skräddarsy lösningar efter smak och estetik. Det finns något för alla helt enkelt.

This entry was posted in Häckväxter. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *